Пшениця озима. 

Стан пшениці озимої задовільний. Товаровиробникам слід маніторити стан озимини на наявність фітопатогенів, а особливо снігової плісняви. При наявності шкідливих організмів слід проводити обприскування посівів фунгіцидами.Температурний режим останнього періоду спровокував ріст та розвиток бур’янів, тому також провести аналіз по кожному полю, та при необхідності проводити обробку посівів гербіцидами.Також не треба забувати про клопа шкідливу черепашку. При нарощуванні позитивних температур цей шкідник почне заселення посівів. При наявності цього шкідника необхідно проводити обприскування посівів системними інсектицидами, які також дозволять позбутися п’явиць, злакових мух та інших шкідників.На непарових посівах відмічено слабку інтенсивність утворення вторинної кореневої системи. Це пов’язано з нестабільним температурним режимом. При інтенсивному наростанню позитивних температур озимина може не встигнути сформувати вторинну кореневу систему. В цьому випадку рослини будуть продовжити свій онтогенез на первинній кореневій системі, а ефективність від підживлень таких посівів буде дуже низькою. В результаті такі посіви значно поступатимуться за рівнем урожайності.

Ячмінь ярий. 

Сівба ячменю ярого в регіоні продовжується. Через низький температурний режим сходів ячменю ярого не відмічено. ДДСДС НААН та ДП «ДГ «Забойщик» ДДСДС НААН» розпочали сівбу ячменю ярого на своїх дослідних полях лише з 1.04.2019 року. за розрахунками вчених – це найбільш сприятливий строк в поточному році.Догляд за посівами ячменю ярого  починається з коткування посівів, боронування сходів і закінчується у фазі кущіння–вихід в трубку обприскуванням посівів страховими гербіцидами. При переважанні в посівах коренепаросткових та інших багаторічних видів бур’янів обприскування гербіцидами доцільно перенести на більш пізній строк – безпосередньо перед виходом культури в трубку. Витрати робочого розчину – 50-100 л/га при авіаобробці та 100-200 л/га при поверхневому обприскуванні. Обробляти посіви треба с урахуванням погодних умов, а саме: температура повітря повинна бути у межах 16-20 ºС, швидкість вітру – не більш 5 м/с, як правило це ранкові або вечірні часи. При додаванні до бакової суміші з гербіцидом регулятору росту знижується негативна дія на культурні рослини, а також посилюється ефективність роботи гербіциду за рахунок стимуляції клітин бур’янів поглинаючої можливості.При наявності шкідників та хвороб в бакових сумішах рекомендується застосовувати гербіциди  з регуляторами росту в поєднанні з інсектициди та фунгіциди. Такі суміші  випробувані у сільськогосподарському виробництві області і виявили високу ефективність у боротьбі з бур’янами поряд з підвищенням продуктивності сільськогосподарських культур у порівнянні із застосуванням рекомендованих доз гербіцидів. Крім приросту врожайності від 2,5 до 5,7 ц/га, використання бакових сумішей сприяє ще й збільшенню вмісту протеїну у зерні ячменю ярого на 1-1,5%. Для ярих культур, у відмінності від озимих, немає такого поняття, як оптимальний чи допустимий строк сівби. Строк сівби ярих культур залежить, в першу чергу, від температурного режиму, і залежно від умов, різниться по роках. Приблизно прогнозовані строки сівби для ярих культур на 2019 рік наведені в наступній таблиці.

Строки сівби сільськогосподарських культур в умовах 2019 рокув Донецькій області


Ярі колосовіКукурудза, соняшник

ПівденьЦентр, північПівденьЦентр, північ
Оптимальні20.03-5.0425.03-10.045.04-20.0410.04-25.04
Допустимідо 10.04до 15.04до 25.04до 27.04

Середньобагаторічні умови весняної сівби сільськогосподарських культур в Донецькій області характеризуються нестачею вологи в ґрунті та швидким наростанням температур ґрунту, особливо в денні часи. Це викликає швидке висушування саме посівного шару ґрунту, тому сівбу слід провести в короткий термін.
Старший науковий співробітник сектору маркетингута економічних досліджень                                                                    Чугрій Г.А.