Стан озимих культур в ІІІ декаді лютого 2018

Товаровиробники та наукові установи  провели аналіз стану життєдіяльності рослин озимих культур станом на 25 січня. Результати аналізу показали, що озимі культури мали  великий відсоток життєздатності   ( 85- 95%) в залежності від  строку сівби, сорту, розвитку рослин з осені, удобреності фону та інших факторів.

Погодні умови  ІІ- початку ІІІ декади лютого сприяли стану «спокою» рослин, але повернення на територію регіону холодного фронту ( очікується, що температура  знизиться до – 12-15С морозу) негативно позначиться на перезимівлі озимих культур. Вчені- аграрники на протязі довгих років вивчення стану життєдіяльності рослин озимих відмічали, що морози в другій половині лютого завжди призводили до негативних наслідків, які залежали від багатьох чинників. Але умови  перезимівлі поточного року не сприяли великому використанню рослинами запасних речовин  протягом зими, тому будемо сподіватись, що посіви збережуться в доброму стані. Тим паче, що ІІ декада лютого була на 3,4  С тепліше  середньо багаторічного показника і наростання мінусових температур було поступовим без різких коливань.

 Висота снігового покриву на півночі області достатня, щоб рослини  були захищені від морозів. Особливу увагу необхідно  приділити  аналізу посівам в південних районах області,  де сніговий покрив відсутній.

Згідно  рекомендацій  науковців , відібрати рослини на аналіз необхідно 23 лютого. Але пік морозів очікується 25-27 лютого. Тому відбір  рослин необхідно взяти,  коли морози відійдуть.

В лютому місяці всі посіви озимих вже більш уразливі до морозів  у зв’язку із зменшенням  запасних речовин  у рослинах  і у разі різкого зниження температурних показників повітря і грунту та відсутності снігового покриву на полях,  озимі можуть зазнати пошкодження та часткового зрідження.

 

Підготувала

ст. н. співробітник , к.с.г.н ДДСДС НААНУ  К.Ф.Кандаурова.