Перезимівля озимих культур в 2018 р. Методи визначення життєздатності рослин.

Незвично теплі погодні умови спостерігалися в  першій  декаді січня ( середньо декадна температура  повітря в регіоні склала 1,1С тепла, ( при  норма -4,6С),  що перевищило середньо багаторічний показник  на 5,7С . При таких умовах продовжувалися процеси вегетації озимих культур.

Зниження температурних показників у другій декаді січня до -10С в нічні години  та  -3-5С в денні сприяли переходу озимих культур в стан анабіоза- глибокого призупинення ростових процесів з повільним використанням поживних речовин.

 

 

За станом озимих культур,  їх життєздатністю необхідно спостерігати протягом зими, особливо в другій її половині, щоб завчасно виявити площі зріджених або загиблих посівів. Проте, остаточне рішення  про необхідність підсіву  або пересіву слід приймати тільки після відновлення весняної вегетації, після ретельного визначення життєздатності  рослин, інтенсивності відростання кореневої системи.

Методів спостереження за станом озимих культур в зимовий період є багато але найбільш достовірні та легко виконуючі –це методи монолітів та  прискорений метод визначення життєдіяльності рослин – так званий  Донський метод.