Перезимівля озимих культур в 2018 р. Метод прискорений ( Донський).

Суть якого заключається  у визначенні життєздатності рослин по інтенсивності відростання вузла кущення. Достовірний метод і визначення життєздатності рослин  можна визначити вже через сутки після відбору рослин озимих в польових умовах. Цим методом товаровиробники  користуються після перепадів температури, сильних морозів при відсутності снігового покриву та інших несприятливих погодних та інших умов.

В польових умовах на  проблемних посівах відбирають 30-55 рослин ( для достовірності можна і більше) не менше, як у пяти місцях.

 

 

Після танення, рослини відмити від грунту  і відрізати вегетативну масу від вузла кущення на відстані  1,0- 1,5см., кореневу систему відрізати повністю. Для відрощування,  вузли кущення  розміщують у посудину, на дно якої кладуть змочену фільтровальну бум агу, вату або марлю. Для збереження вологи,  посудину  закривають кришкою і ставлять у тепле ( 20-25С) і темне приміщення на  12-24 години.

Живі, сильні  рослини дають приріст з вузла кущення до 10мм, ослаблені – 3-5мм. Мертві також дають приріст не більше 1,5-2мм, при цьому вузол кущення втрачає зелений колір і  замітно, що він не життєздатний.

Для достовірності  одержаних даних, тим паче коли виявили великий відсоток ослаблених рослин, відбір необхідно повторити, щоб запобігти помилкам.

Визначення життєздатності рослин в зимовий період проводять до настання весняного періоду, щоб завчасно виявити можливий відсоток  ослаблених, зріджених площ озимих культур,  для  завчасного  планування   весняних  агрозаходів.