Перезимівля озимих культур в 2018 р. Метод монолітів.

Відбір монолітів проводять протягом зимового періоду: 25 січня, 23 лютого та 10 квітня, а також після значного зниження температури .

Слід пам’ятати,  що  не рекомендується  відбирати  моноліти біля лісосмуг, польових доріг, та інших нетипових для посіву місцевостей. Не відбирають моноліти при температурі повітря нижче -12-14 С.

В полі відбирають ділянку  посіву ( типову для поля ), очищують від снігу і вирубують моноліт 30Х 30 см та глибиною 15-20см.Слід пам’ятати, що відібрати необхідно 2-рядки посіву, без пошкодження, без розриву грунту, щоб одержати достовірні дані в подальшому. Моноліт помістити в коробок  для транспортування та подальшої роботи з ним.

Вирубаний моноліт прикривають рядниною ( щоб не підмерзав) і перевозять в приміщення з температурою 8-10С  на 2-3 дні для повного розтавання. Потім  коробок з монолітом переносять у більш тепле приміщення ( 18-22С) з достатнім освітленням і залишаємо для відростання рослин на 12-14 днів. При цьому грунт підтримувати вологим, не допускаючи пересихання.

 

 

В подальшому, для аналізу розвитку рослин їх бережно виймають з грунту, ретельно  відмивають рештки грунту  з кореневої  системи. При аналізі  стану рослин з моноліта  визначається:

 

♦розвиток рослин на дату відбору моноліту ( кількість стеблин на рослину, розвиток кореневої системи, висота рослин);

♦відсоток живих та мертвих в перерахунку на м. кв.;

♦життєздатність рослин –сильні чи ослаблені.

 

Це найбільш достовірний метод визначення життєздатності рослин в зимовий період, але він довгостроковий і для  його проведення необхідно 2-3 тижні.