Наростання позитивних температур з кінця ІІІ декади березня сприяли відновленню життєдіяльності рослин озимих культур, яке відзначено 30.03. 2018 року, що на тиждень пізніше середньо багаторічного показника для регіону.
Контрасти температури в регіоні початку квітня , високі показники в денні часи ( 13-17 0С) та низькі вночі ( 0 — 30С ) не сприяли дружньому відростанню, росту та розвитку рослин озимих культур. Середні температурні показники в І декаді квітня перевищили середньо багаторічний показник на 3,80 С і склали по області 150С при цьому, максимальна температура в першій декаді квітня досягала плюс 17-210 С на півдні та 22-230С – на півночі.Поверхня грунту прогрівалася до 34-410С. Судячи із наростання температури повітря та грунту , констатуємо, що періоду для адаптації рослин після перезимівлі та весняного кущіння – майже не було.


Обстеження посівів озимих культур 12 -18 квітня в регіоні показало, що швидке наростання і утримання позитивних температур в квітні місяці, не сприяло продовженню фази кущення рослинами пізніх строків сівби, які з осені не достатньо розкущилися або були у фазі проростків.
Станом на 14-16 квітня всі посіви озимих зернових культур вступили у фазу –початок виходу в трубку.
Похолодання та опади у вигляді дощу, що пройшли в кінці ІІ – початку ІІІ декади квітня в регіоні притормозять наростання вегетативної маси рослин та сприятимуть наростанню вузлової кореневої системи. В залежності від тривалості періоду знижених температур та опадів, можливе часткове відростання додаткових пагонів, що на частині рослин є в початковій фазі росту, які в подальшому можуть сформувати колос.
На данний період основне завдання товаровиробників – підживлення посівів озимих культур азотними добривами, регуляторами та стимуляторами росту. Це локальне підживлення сівалками, або обприскування посівів КАСом, карбамідом та іншими.
Доцільно у даний період в посівах озимих зернових провести захисні заходи проти одно- та багаторічних дводольних бур’янів . При досягненні критичного рівня ураження однією із комплексу основних поширених хвороб на посівах ( борошниста роса, септоріоз, бура листова іржа та інші) за сприятливої для їх подальшого розвитку погоди використати фунгіциди.

Підготувала
ст. н. співробітник , к.с.г.н
ДДСДС НААНУ                                                             К.Ф.Кандаурова.