Аналіз посівних площ озимої пшениці за селекційними центрами – оригінаторами
(посів 2016 року)

    За даними Департаменту агропромислового розвитку Донецької області в 2016 році 165220,1 га площі області (дані 9-ти районів) засіяно посівами озимої пшениці. Структурний аналіз посівної площі озимої пшениці дає змогу виявити основні тенденції. В середньому посіви озимої пшениці Донецької селекції займають 19,4% від усієї площі посівів озимої пшениці Донецької області. В той час посіви Одеської селекції та іншої селекції (Миронівський інститут пшениці, Інститут фізіології рослин, Луганський інститут, іноземна селекція) займають відповідно 31,7% та 48,9%. З таблиці видно, що найбільша питома вага Донецької селекції озимої пшениці над Одеською селекцією представлено в таких районах: Бахмутський, Костянтинівський, Лиманський.
Приведемо графік, який демонструє порівняння посівних площ озимої пшениці по районам Донецької області.

Рис. 1. Порівняльна діаграма посівних площ озимої пшениці в 2016 році по районам Донецької області, га

    Приведена кругова діаграма демонструє питому вагу наукового центру – оригінатору сортів озимої пшениці в посівах по районам Донецької області Як зазначалось вище, селекція озимої пшениці Донецької селекції займає 19,4% від усієї посівної площі озимої пшениці. Це є негативним фактором для наукового селекційного центру (Донецький інститут агропромислового виробництва) та несе в собі нагальну потребу в селекції та виведенню нових високоадаптивних урожайних сортів озимої пшениці для Донецького регіону.

Рис.2. Питома вага селекційних центрів-оригінаторів сортів озимої пшениці в загальній посівній площі по Донецькій області, га, %

    Таблиця з Додатку 1, де наводиться детальна інформація по посівній площі озимої пшениці за кожним районом та у розрізі сортів рослин селекційного центру-оригінатора, дає змогу виявити райони, в яких питома вага посівних площ сортів озимої пшениці Донецької селекції перевищують інші чи близько до максимальної цифри, та визначити топ-5 сортів по кожному району та по області в загалом.

Рис. 3. Топ-5 сортів озимої пшениці Бахмутського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 4. Топ-5 сортів озимої пшениці Слов’янського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 5. Топ-5 сортів озимої пшениці Великоновосілківського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 6. Топ-5 сортів озимої пшениці Нікольського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 7. Топ-5 сортів озимої пшениці Мар’їнського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 8. Топ-5 сортів озимої пшениці Мангушського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 9. Топ-5 сортів озимої пшениці Костянтинівського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 10. Топ-5 сортів озимої пшениці Лиманського району (відповідно до посівної площі, га)

Рис. 11. Топ-5 сортів озимої пшениці Добропільського району (відповідно до посівної площі, га)

    З наведених діаграм можна зробити висновок, що з 9-ти районів Донецької області посівні площі озимої пшениці Донецької селекції домінують у 8-ми районах, винятком є тільки Мангушський район. Сорти озимої пшениці Донецької селекції, а саме Богиня, Білосніжка, Донецька 48 згідно проведено аналізу посівних площ Донецької області входять в топ-5 сортів озимої пшениці по Донецькому регіону (згідно даних 9-ти районів області).
Тобто, можна зробити висновок, що площі сортів озимої пшениці займаються високі місця по аналізованих районах області, але в загальній посівній площі займаються тільки 19,4% всієї площі. Це пов’язано в першу чергу з малим асортиментом сортів, в той час, як наприклад, сорти Одеської селекції різноманітні і кожний сорт займає невелику частку площі, але в сукупності дають значний результат.

ДОДАТОК

 Аналіз посівних площ озимої пшениці за селекційними центрами