Середня місячна температура повітря по області була на 2° вище норми і становила плюс 11°. 

Максимальна температура повітря досягала плюс 27°.

Мінімальна температура повітря знижувалась до 1-5° морозу, та до 1-4° тепла на півдні.

Середня сума опадів по області становила 3-36 мм (25-257% від норми).

В третій декаді квітня переважала тепла, як для цього часу погода. Середньодобові температури повітря  на 1º – 5º були вище за норму або відповідали їм і становили 10º – 17° тепла. Лише в перший  день декади вони були нижче за норму на 1º і становили  9º тепла. Середньодекадна температура повітря виявилась на 2,5° вище за середню багаторічну. Максимальна температура повітря підвищувалась до 24,6° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 45° тепла. Мінімальна температура повітря  знижувалась до 1,0° тепла. На висоті 2 см температура повітря знижувалась до 6º морозу.На переважній частині області опади відмічалися в кінці декади, носили зливовий характер і розподілялись нерівномірно. Сума опадів склала 15мм або 115 % норми. Агрометеорологічні умови декади в цілому були задовільні для росту та розвитку с/г культур. Стан посіву добрий. Господарства області продовжують посів кукурудзи та соняшнику.Похолодання, прогнозоване агрометеорологами та опади пригальмують  темпи росту та розвитку рослин, що позитивно позначиться на майбутньому формуванні урожайності.

Спостерігається переліт клопа черепашки на крайові смуги посівів озимини та відмічено переміщення шкідника в середину посівів. Середня чисельність клопа на крайових смугах становила 0,2 екз/м², максимально 2 екз/м². Пошкоджено в середньому 0,5% рослин. Хлібні блішки шкодять на всіх обстежених площах посівів озимої пшениці та ярого ячменю.

Середня чисельність складала 0,3 екз/м², максимально 2. Пошкоджено в середньому 1,5% рослин, максимально 4%. Хлібна п’явиця. Спостерігається спарювання, а в південних районах області розпочалось відкладання яєць шкідником. На посівах озимої пшениці та ярого ячменю п’явицею  заселено 42% обстежених площ. Середня чисельність імаго – 0,2 екз/м², максимально 2, яйцекладок – 0,1 екз/м², максимально 1. Пошкоджено в середньому 0,3% рослин, максимально 1%.

Отже, на теперішній час на   посівах слід провести захисні заходи; застосовувати бакові суміші з гербіцидами,  які можна застосовувати до фази прапорцевого листка; гранстар, гроділ ультра  та інші,  позакореневе підживлення карбамідом 30-40 кг.д.р  (для збереження кількості стеблин та збільшення озерненості колосу), та інсектицид проти  клопа- черепашки і інших сисних шкідників. Якщо посіви мають добрий стеблостій ( 750-850шт/кв.м-3-4 стеблин на рослину при кількості рослин на кв.м.300-350 шт.), слід в бакову суміш додати фунгіцид проти захворювань, навіть  якщо симптомів захворювання не видно, але посіви з осені були уражені.

Підживлення азотними добривами (позакореневе карбамідом, згідно рослинної діагностики, в дозі 30-45 кг. д.р.на га. хто не підживлював в ранньовесняний період,  і 7-10 кг.д.р. для посилення дії препаратів в баковій  суміші та її прилипання  на поверхні рослин) в суміші з фунгіцидом та інсектицидом сприятимуть збереженності стеблостою, захисту посівів від ураження хворобами та пошкодження шкідниками.В даний період розвитку рослини озимої пшениці позитивно реагують на мікроелементи, стимулятори росту та розвитку, (гумісол, ново ферт та інші),  які оптимізують обмін речовин, підвищують збереженість  продуктивного стеблостою та урожай, покращують  якість зерна.Фунгіцид застосовують  проти септоріозних, гельмінтоспоріозних та фузаріозних захворювань, борошнистої роси та бурої листової іржі – хвороб, розвиток з осені яких  перевищував економічний поріг шкодочинності (ЕПШ).

Захист колосу від фузаріозного ураження для збільшення ефективності, слід провести у фази колосіння — цвітіння (ІІ- початок  ІІІ декади травня).На насінницьких посівах провести  прополки видові та сортові.Слід провести підживлення посівів на площах, де планується одержати високоякісне зерно. Найбільше підвищується вміст білка при внесенні азоту в фазі колосіння або на початку молочної стиглості зерна. Позитивно позначиться таке підживлення на скловидність зерна та підвищенню клейковини в борошні.

Старший науковий співробітник сектору маркетингута економічних досліджень                                                                    Чугрій Г.А.