ІНФОРМАЦІЯ
стан рослин озимих зернових та ярих зернових і зернобобових культур
на 25 травня 2017 року

Обстеження посівів пшениці озимої в середині третьої декади травня показало, що у рослин за останні два тижні відбувався інтенсивний лінійний ріст стебла і колоса. У рослин ранньостиглих сортів, які висівалися в ранні строки, розпочалася фаза колосіння (VIII етап органогенезу), натомість колос у рослин середньопізних та пізньостиглих сортів ще знаходиться у піхві останнього листка (VII етап органогенезу). За попередніми прогнозами, фаза колосіння рослин у переважній більшості сортів, які висівалися в рекомендовані строки, настане в найближчі 2–4 доби, що на 3–5 діб пізніше середніх багаторічних строків.
Пшениця ранніх та оптимальних строків сівби (5–30 вересня) по кращих і удобрених попередниках знаходиться в доброму стані та має середню висоту залежно від сорту 79–96 см, кількість сформованих пагонів, в залежності від сорту, знаходиться в межах 3,0–5,1 шт/рослину. Відставання в рості і розвитку рослин, яке спостерігалося на посівах пізніх строків сівби (5–15 жовтня) після стерньових попередників та соняшнику, особливо на бідних агрофонах, де пшениця озима отримувала недостатню кількість поживних речовин, зберігається. На таких площах рослини сформували в середньому по 1,6–2,1 пагона висотою 42–47 см.
На теперішній час ситуація на полях із озимими зерновими культурами занепокоєння не викликає, стан посівів на переважній більшості площ є добрим та задовільним.
За останній тиждень в зоні діяльності Донецької дослідної станції погодні умови знаходилися на рівні середньобагаторічних значень та були сприятливими для росту і розвитку ярих зернових та зернобобових культур.
За ранніх строків сівби рослини у посівах ярих зернових колосових культур знаходяться у фазі виходу в трубку та стані активного функціонування прапорцевого листка. Густота стояння рослин у посівах становить 4,0-4,5 млн/га. Але у зв’язку з недостатньою активністю нітрифікаційних процесів (у попередній період) окремі посіви мають блідуватий колір та не вирівняні по висоті. Лабораторний наліз рослинних проб відібраних з метою визначення біометричних показників свідчить, що висота рослин ярих колосових культур варіює в межах 40-55 см, кожна рослина має від 1,6-1,8 (ячмінь та тритикале ярі) до 2,2-2,7 шт. (пшениця яра та овес) пагонів кущіння. Вторинна коренева система рослин має від 6 до 10 шт. вузлових коренів.
Посіви гороху мають густоту 0,9-1,2 млн/га. Після зниження інтенсивності ростових процесів (спричинене похолоданням, яке спостерігалося в останній декаді квітня), рослини гороху активізували свій ріст і розвиток та знаходяться у фазі бутонізації, маючи 11-13 шт. сформованих листків на рослині. За ранніх строків сівби в окремих посівах навіть відмічається початок фази цвітіння. Висота рослин гороху (залежно від сортових особливостей та агротехніки вирощування) варіює в межах від 25,2 до 47,5 см.
На окремих площах, у посівах ярих зернових колосових культур спостерігається поява шкідників (п’явиці, пильщики та інші). Тому, зараз дуже важливо провести обстеження посівів всіх культур, виявити відсоток пошкодження рослин шкідниками та хворобами, а при необхідності прийняти виважене рішення щодо застосування допоміжних заходів системи догляду з метою підвищення життєздатності рослин (хімічний захист, добрива).
В цілому, посіви ярих зернових та зернобобових культур знаходяться в доброму стані, а оптимальне поєднання температури та опадів дасть можливість рослинам покращити ріст, розвиток і сформувати високу продуктивність.

Директор                                                                                                                                                        О.О. Вінюков