Стан озимих культур в І декаді лютого 2018

Зниження мінімальних температур повітря в нічні часи до -15-18С , що спостерігалися на початку ІІІ декади січня не мали негативного впливу на умови перезимівлі рослин, так як зниження температурного режиму проходило поступово ( без різких коливань), а сніговий покрив не допускав різкого промерзання грунту. Станом на 31.01.18 року температура грунту на глибині залягання вузла кущення не опускалася нижче 0 –(- 2,5С), тоді як критична температура вимерзання на даний період становить -12-15С. 


Наукові установи та товаровиробники провели аналіз стану життєдіяльності рослин озимих культур станом на 25 січня. Результати аналізу показали, що озимі культури мають великий відсоток життєздатності ( 85- 95%) в залежності від строку сівби, сорту, розвитку рослин з осені, удобреності фону та інших факторів.
Погодно-кліматичні умови, що складаються на теперішній час ( позитивні + 3+5С в денні часи, мінусові — 3-8С у вечірні), схід снігового покриву призведуть до ускладнення перезимівлі озимих культур. Велика ймовірність утворення притертої крижаної кірки на полях. Такі погодні умови негативно позначаться на посівах озимого ячменю, ріпаку, та ослаблених рослинах озимої пшениці.
В лютому місяці всі посіви озимих вже більш уразливі до морозів у зв’язку зі зменшенням запасних речовин у рослин і у разі різкого зниження температурних показників повітря і грунту та відсутності снігового покриву на полях, озимі можуть зазнати пошкодження та часткового зрідження.