Протягом тижня на території Донецької області спостерігалась холодна морозна погода з невеликим потеплінням.Середня добова температура повітря у більшості днів коливалась у межах 1-4° морозу.Максимальна температура повітря підвищувалась до 3-4° тепла.Мінімальна температура повітря знижувалась до 13-17° морозу на півночі, 5-8° морозу на півдні.Опади у вигляді снігу, дощу і мряки спостерігались по всій території області, у кількості 21-22 мм на півночі, 8 мм на півдні.Висота снігового покрову протягом тижня була 16-20 см, місцями на півдні 4 см. Промерзання ґрунту на кінець тижня спостерігалось у межах 3-7 см.За третю декаду січня на території Покровського району середньодобова температура становила -3,9°С, висота снігового покриву 20 см, промерзання грунту 7 см, температура ґрунту на глибині вузла кущіння -2°С.Перезимівля рослин озимих культур в січні місяці проходить в несприятливих погодно – кліматичних умовах.Випадання опадів у вигляді снігу  в кінці ІІ — початку ІІІ декади січня,         (сума опадів-7-26мм) утворили сніговий покрив висотою -10-16см на всіх посівних площах області.

Короткочасне зниження мінімальних температур повітря в нічні часи до -15-18С , що спостерігаються на початку ІІІ декади січня не мають негативного впливу на умови перезимівлі рослин, так як зниження температурного режиму проходило поступово ( без різких коливань), а сніговий покрив не допускав різкого промерзання грунту. Температура грунту на глибині залягання вузла кущення  не опускалася нижче  0 –(- 2,5С), тоді як критична температура вимерзання на даний період становить -12-15С. Товаровиробникам слід провести аналіз стану життєдіяльності рослин озимих культур. Дослідженням встановлено, що при потеплінні необхідно провести відбір рослин ( моноліти, прискорені методи) для аналізу життєдіяльності та ступеню ураження рослин морозами.
Старший науковий співробітник сектору маркетингута економічних досліджень                                                                    Чугрій Г.А.