У першій декаді березня озимі культури перебували у стані спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння становила  0-1ºС морозу, що вище критичної температури вимерзання.З другої половини декади  денні температури повітря і ґрунту  значно підвищились, що  призводило   до слабкої вегетації зимуючих культур, але відростання у них ще  не спостерігається. Перезимівля озимої пшениці  проходить у задовільних умовах.Погодні умови першої декади березня 2019 року на території Донецької області спостерігались тепліше від звичайного.Середня добова температура  повітря  коливалась до  4º тепла.Середня декадна температураповітря  виявилась на 6° вище норми та складала по області 3-4ºтепла. Максимальна температураповітря підвищувалась до плюс 12-15º. Мінімальна температура повітря знижувалась до мінус 3-4ºС на півночі, та до мінус 4-5ºС – на півдні. Мінімальна температуранаповерхні ґрунту знижувалась до мінус 4-7ºС.Негативних явищ для перезимівлі озимих культур протягом осінньо-зимового періоду не відмічалося, стан посівів у перші дні березня можна оцінити як добрий та задовільний. Науковцями було встановлено, що життєздатність пшениці озимої у фазі кущіння становила 90-100%. У свою чергу науковці провели візуальні спостереження за життєздатністю рослин у польових умовах  і визначили, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок.

Проте вони зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.Стан ураження  посівів буде залежати від часу відновлення весняної вегетації та подальших погодних умов, що складатимуться в регіоні. Якщо вже не буде повернення холодних фронтів, а  наростання позитивних температур буде  поступовим, такі фактори будуть сприяти  поступовому укоріненню рослин, відростанню  добре розвиненої вегетативної маси.Кращому росту та розвитку рослин озимих культур  в такий період сприятимуть поживні речовини добрив, що були внесенні по мерзло- талому ґрунті. Таким чином, можна стверджувати, що  негативних явищ для перезимівлі озимих культур  протягом осінньо-зимового періоду не відмічалося і стан посівів можна оцінити як добрий та задовільний.
Старший науковий співробітник сектору маркетингута економічних досліджень                                                                    Чугрій Г.А.